Motivációnk, küldetéstudatunk

A Föld a mi közös, Igazi Kincsünk

Rohanó világunkban rengeteg érték mellett megyünk el nap, mint nap. Nem vesszük észre a mindennapi, minket körülvevő élet szépségeit, a mellettünk lévő környezetünk és természetünk csodáit. Pedig abban a kivételes helyzetben vagyunk, hogy láthatjuk, amint a természet folyamatosan megújul, képes minden nap új arcát mutatni és frissességével örömöt okozni az embereknek és megnyugtató otthont adni az embereknek és állatoknak egyaránt.

Ezt a kincset óvnunk és védenünk kell, hiszen mindannyian egyformán részesülünk belőle - ha komoly veszélyben van, csak idő kérdése, hogy annak káros hatása mikor jut el érzékelhetően mindenkihez.

A természet az embert magasan a többi élőlény fölé emelte azzal, hogy rendkívül fejletté tette az agyműködését. Ezzel viszont hatalmas felelősséget is adott, mert az ember képes lett felmérni, értékelni és kiaknázni a természet által adott kincseket.

Óriási a felelősségünk. Egyetlen Földünk van, ezzel kell gazdálkodnunk és ezzel szeretnének gazdálkodni a gyermekeink is. Fontos, hogy a kimerülők helyett a megújuló energiaforrásokra támaszkodjunk és ha elveszünk a megújuló készletből, akkor valamely más módon kötelességünk is azt visszatenni, hogy a természet visszafogadhassa és ápolhassa azt. Ezt értünk és minden más élőlényért is teszi, mindenkiért, akiknek a Föld a lakóhelye.

1


Nagyon sokan vagyunk a Földön, lehetőségektől függő, de fokozódó kényelmi igényekkel. Nagyon nagyra nőtt az ásványi és élő nyersanyagokra való igény. Ráadásul a nyersanyagok jelentős részét csak további, környezetünkre hátrányos eljárásokkal vagyunk csak képesek kitermelni. Ekkora igényt jelenleg nem tudunk más, elfogadható módon visszaadni a természetnek.

Ezért annak érdekében, hogy mi és utódaink is élvezhessük Földünk élhető környezetét, minden nap nagyon komoly hátterű döntések részesei vagyunk. A tanárok felelőssége, hogy a diákok megértsék, hogy mit jelent a természetünk védelme és a tudatos energiafelhasználás. A cégekkel szemben fontos elvárássá vált, hogy minél több megújuló forrást használjanak fel folyamataikhoz. Mindannyiunk számára megkerülhetetlen, hogy azokat a megszerzett javakat, amelyekért megdolgoztunk, a lehető legjobb hatásfokkal használjuk fel, úgy, hogy közben a lehető legkisebb mértékben terheljük környezetünket.

Földünk kapacitása véges. Csak abban az esetben lesz képes folyamatosan megújulni, ha mi is képesek vagyunk újszerű gondolatainkkal és környezettudatos cselekvéseinkkel támogatni. Sokkal több olyan kezdeményezésre van szükség, amely támogatja az újrahasznosítási folyamatokat, vagy a megújuló energiák felhasználását. Mindenekelőtt azonban rendkívül fontos, hogy az emberek ne csak találkozzanak ezekkel a fogalmakkal, hanem meg is ismerjék a jelentésüket: milyen környezetre értékes, pozitív hatással bíró szerepe van az egyes feldolgozó, helyreállító, újrahasznosító folyamatoknak, illetve hogyan kell elképzelni a működésüket.

1


Az ember csodálatos lény, képes megtanulni, hogy hogyan tud számára előnyt kovácsolni a hozzáférhető nyersanyagokból. Pontosan látja, hogy műveletei milyen káros mellékhatásokat szülnek. A legjobb tulajdonsága, hogy elismert felelősségét tudatos magatartással képes párosítani és ezáltal úgy dönteni és cselekedni, hogy egyensúlyt tartson fenn mind a saját kényelme, mind pedig a Földünk érdekében.

Ezt a tulajdonságot azonban fejleszteni kell. Helyesen dönteni akkor lehet, ha elegendő információnk van a döntés körülményeivel kapcsolatban. Nekünk pedig a saját környezetünkről és a Földünk jövőjéről kell döntenünk és ezt nem tehetjük meg felületes adatokra hagyatkozva.

Társaságunk célja, hogy ezekhez a nehéz döntésekhez segítséget nyújtson.

Mind a gyermekek, mind a felnőttek számára fontos, hogy időnként aktívan kikapcsolódjanak és ennek van egy nagyon népszerű formája, a játék. Szeretnénk, ha az emberek a különböző interaktív játékok segítségével jobb betekintést kapnának a különböző helyreállítási és újrahasznosító folyamatokba, kiemelve és elmagyarázva jelentésüket és szükségességüket. Szeretnénk, ha az emberek a játékok élményével gazdagodva könnyebben tudnák meghozni a jövőnket befolyásoló legnehezebb döntéseket. Minden vágyunk, hogy olyan játékokkal és játékos tevékenységekkel képviseltessük magunkat, amelyeket az emberek nemcsak a kellemes és tartalmas időtöltés lehetősége miatt kedvelnek meg, hanem ezért is, mert céltudatosságukkal olyan gondolatokat és cselekvésre irányuló késztetéseket képesek ébreszteni, amelyek a Földünk számára is előnyösek lehetnek.

A Földünk számára, amely a mi közös Igazi Kincsünk.

1